Πρόσκληση 02ΚΕ, «Δράσεις ενίσχυσης των υφιστάμενων και νέων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο)»

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για την Δράση «4Β.1.1.1: Δράσεις ενίσχυσης των υφιστάμενων και νέων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο)» στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 2021-2027.

Η Δράση «Ενίσχυση των υφιστάμενων και νέων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»» εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» 2021-2027 του ΕΣΠΑ 2021-2027 και έχει ως στόχο την υποστήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών νέων ή και υφισταμένων επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, επιδιώκοντας την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με βάση τα οριζόμενα στο Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α) και μέσω αυτής στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο προϋπολογισμός της δράσης κατανέμεται ως εξής:

– ποσοστό 60% για υφιστάμενες επιχειρήσεις (του Ν. 4430/2016 εγγεγραμμένες στο Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. με πιστοποιητικό ή βεβαίωση εγγραφής σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης)

– ποσοστό 40% για υπό σύσταση επιχειρήσεις (οι οποίες έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. κατόπιν της δημοσίευσης της πρόσκλησης και πριν την υποβολή της αίτησής τους στην δράση και  οι οποίες δύναται να πραγματοποιήσουν έναρξη εργασιών στην αρμόδια Φορολογική Αρχή μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης)

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 30.000€ έως 90.000€ και η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 100% επί των επιλέξιμων υποβαλλόμενων δαπανών.

Τα επενδυτικά σχέδια θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Καν. ΕΕ 2023/2831 (OJ EL L 15.12.2023) (De Minimis).

Η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δε μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Επιπρόσθετα, θα χρηματοδοτηθούν λοιπές άμεσες (πλην δαπανών προσωπικού) και έμμεσες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου με τη μορφή απλοποιημένου κόστους και πιο συγκεκριμένα με ποσοστό 40% επί του επιλέξιμου μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, σύμφωνα με το άρθρο 56.1 του Γενικού Κανονισμού 2021/1060 και το άρθρο 34 της υπ’ αριθμ. 114947 ΥΑ (ΦΕΚ Β 6132/01.12.2022).

Μέσω της δράσης θα επιτευχθεί:

– Η στήριξη και ενίσχυση των παραγωγικών εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και της συλλογικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

– Η μείωση της ανεργίας και η μεγέθυνση της κοινωνικής ωφέλειας που δημιουργείται από τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο.

– Η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) https://app.opske.gr/​ κάνοντας χρήση της τυποποιημένης Φόρμας Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης ​και συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία κατά περίπτωση δικαιολογητικά που προβλέπονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ «Δικαιολογητικά υποβολής/ένταξης».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-02ΚΕ

Πρόσκληση 62, «Ενίσχυση υπηρεσιών αντιμετώπισης εξαρτήσεων: νέες δομές»

Πρόσκληση 62, «Ενίσχυση υπηρεσιών αντιμετώπισης εξαρτήσεων: νέες δομές».

Η πρόσκληση αφορά στην υλοποίηση δράσεων για τη διασφάλιση παροχής υπηρεσιών αντιμετώπισης εξαρτήσεων στον πληθυσμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ειδικότερα αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων που περιλαμβάνονται σε Υπουργική Απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας, ως εξής:

  • Ίδρυση και λειτουργία Πολυδύναμου Κέντρου αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στα Τρίκαλα
  • Ίδρυση και λειτουργία Συνδυαστικής Μονάδας αντιμετώπισης αλκοόλ και άλλων εξαρτήσεων με έδρα την Καρδίτσα
  • Ίδρυση και λειτουργία Συνδυαστικής Μονάδας Γονεϊκής στήριξης και έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους με παραβατική συμπεριφορά στην Λάρισα,
  • Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Σωματικής Αποτοξίνωσης στην Λάρισα
  • Ίδρυση και λειτουργία Συνδυαστικής Μονάδας Γονεϊκής στήριξης και έγκαιρης παρέμβασης σε εφήβους με παραβατική συμπεριφορά στον Βόλο

Οι δράσεις αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ενός εκ των τεσσάρων βασικών πυλώνων του τομέα της Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, οι οποίοι είναι Πρόληψη, Μείωση της βλάβης, Θεραπεία και Κοινωνική Επανένταξη και συγκεκριμένα στη Θεραπεία.

Οι δράσεις υλοποιούνται με γνώμονα την ενίσχυση του εθνικού δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, την καλύτερη γεωγραφική κάλυψη, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε απομακρυσμένες περιοχές, την κάλυψη αναγκών ατόμων που μέχρι τώρα δεν ελάμβαναν υπηρεσίες υγείας και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, αλλά και την ολοκληρωμένη κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας και την ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με στόχο την πρόληψη εξαρτητικών συμπεριφορών, την έγκαιρη παρέμβαση, τη θεραπεία, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και την κοινωνική ενσωμάτωση των πρώην εξαρτημένων ή υπό απεξάρτηση ατόμων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 62

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 62